Myynnin edistämistä

Tämä on lyhyt kirjoitus siitä, miten entinen virkamies ja jäyhä asiantuntija tekee kasvua myyjäksi.

Kaikki alkoi siitä, kun päätin hakea Suuren Uravaihdokseni myötä (diplomi-insinööristä fysioterapeuttiopiskelijaksi) opiskelemaan loput opintoni Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemiaan eli tiimiyrittäjyyden yksikköön.

Aluksi Proakatemialla vallitseva fanfaarintäyteinen hypetys tuntui vieraalta – tulisiko minunkin jaksaa kuunnella pauhaavaa musiikkia, hurraahuutoja ja hyvää meininkiä, jossa korostetaan kilpailua, menestystä ja rahaa..? Olinhan hieman sitä mieltä, että nopeammin, kovaa ja korkeammalle ei aina ole oikea tie tähtiin ja vain hölmöt lankeavat fanfaaripauhun hurmokseen. Eikös meidän sukupolvellemme se edeltävä ole opettanut, että vain nöyrällä ja pyytettömällä ahkeruudella lopulta saa palkinnon. Eikä tule ylpistyä.

Per aspera ad astra. Vaikeuksien kautta tähtiin.

Erityisesti MYYNNINEDISTÄMINEN ja MYYNTI ovat olleet minulle suunnilleen samaa kuin polkupyörä pupujussille: sillä pääsisi nopeammin eteenpäin – mutta vain jos pyörää osaa käyttää oikein, taitamattomasti tehtynä päätyy pian ojan pohjalle, joten on varmempaa pupun vain pomppia hiljaa ja varmasti eteenpäin ilman pyörää. Olen siis pysytellyt mukavasti kaukana myyntityöstä.

Mutta jokin muuttui: Vipinän perustamisen lisäksi pääsin Proakatemiaan, liityimme hyvinvointialan opiskelijoiden vuosi sitten perustamaan firmaan Motiveen, joka on puhtaasti opiskelijavetoinen, osuuskuntamuotoinen tiimiyritys. OIKEA yritys, jolla on Y-tunnus ja kaikki. Nimikin on loistava! Samoin tiimi itse. Ja niin alkoi tuntua itsestäänselvyydeltä käyttää huutomerkkejä, huutaa hurraahuutoja ja hehkuttaa yhdessä pyöritettävää yritystä. Ikäluokkaani nuorempien päivittäiset toimetkin alkoivat tuntua luontevilta.. slack, IG, some, pajat, proggikset, liiderit, hype ja hygge, drivet ja hashtagit.

LOISTAVAA TIIMITYÖTÄ!! HUIPPUA!! #unelmienkoulu

Asenteeni muuttui myös MYYNTIÄ kohtaan. Sehän on ihan itsestäänselvyys!

Ilman myyntiä yrityksessä ei ole juuri mitään.

Ja sitten viime viikolla jysähti kunnolla. Me, 17 märkäkorvaista, keltanokkaista hyvinvointialan opiskelijaa, osallistuimme Diili-henkiseen kilpailuun, jossa Proakatemian tiimiyritykset kilpailivat toisiaan vastaan myyntiosaamisellaan. Meillä ei ollut kenelläkään kovin paljon kokemusta myynnistä etukäteen eikä kukaan hyvinvointialan tiimeistä ole ennen meitä osallistunut myyntipäiville kisatakseen liiketalouden opiskelijoita vastaan liiketalouden osaamisessa. Pyysimme taitavampia meille kertomaan myynnistä ja myynninedistämisestä. Hämmästyimme, miten muut tiimit olivat valmistautuneet jo ajoissa, etukäteen. ”Eiks se oo vasta huomenna?”

Enempää altavastaajana ei myyntipäiville olisi voinut lähteä.

Se, mitä myyntipäivillä tapahtui, ei ole sanoin kuvattavissa.. loistavia kuvauksia tapahtuneesta ovat tehneet esim. tiimikollegani Tiina sekä Saila blogeissaan. En edes yritä kilpailla noiden kuvausten kanssa. Jos käyttäisin sanoja, käyttäisin mm. seuraavanlaisia sanoja, joissa me motivelaiset osoitimme suorastaan ylimaallista oppimista ja suoriutumista:

 • positiivinen VIPINÄ, Kasvu
 • Epämukavuusalue, Itsensä ylittäminen
 • Rohkeus, Innostus, Auttaminen, auttamishalu
 • Projekti, Huipputiimi
 • Ihmistuntemus, Vuorovaikutus, kontaktointi
 • Closing closing closing (it’s all about closing)
 • Myynti, Kauppa, Asiakaspalvelu
 • Oppimishalu, Tsemppi, Into
 • Yhteisöllisyys, luottamus
 • Ennakkoluulottomuus
 • Strategia, Hyvä projektijohtaja, Muuttuva suunnitelma
 • Delegointi
 • BtoC
 • FtoF
 • Ständimyynti

Niin, ME VOITIMME! MYYNTIPÄIVIEN 2016 VOITTAJA ON MOTIVE! Myimme GetAway Room Escape pakohuonepeliin lahjakortteja kolmen päivän aikana yli kahdellatoista tuhannella eurolla. Siis yli 12 000€ myynninedistämistä! Pääosin FtoF eli BtoC -myynnillä. Siinä oli VIPINÄÄ!

Ei sanoja vaan kuva. Minä tein sanojen sijaan kuvan. Kuva syntyi sattumalta lapseni ehdottaessa: ”Äiti, piirretäänkö?” Niin myyntipäivien kasvutarinasta syntyi tikku-ukkomallinen karvalakkiversio.Tässä karvalakkinen PREZI-versio siitä.

Miksi kehtaan räpeltää tällaista ihmisten ilmoille? Siksi, että olen nyt oppinut, että pupujussi saa ajaa polkupyörää juuri niin kuin itse haluaa, kunhan ajaa. Voi mennä ojaan. Mutta voi mennä myös vauhdilla tähtiin! Voi miten hienoa on tehdä yhdessä! Voi miten hienoa on yltää nopeammin, kovemmin ja korkeammalle! Voi miten hienoa on olla ylpeä siitä mitä tekee! Voi miten hienoa on ylittää itsensä ja oppia uutta!

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s